Eenzijdige wijziging voorkomt indexatie niet
Wilt u advies op maat?
"*" geeft vereiste velden aan
Ik val in herhaling. Daarom bespreek ik alleen het onderscheidende in deze zaak. Er is namelijk weer sprake van een werkgever die de eerder opgebouwde pensioenen van zijn ex-werknemers (slapers en gepensioneerden) niet wil indexeren. Aan de andere kant was de indexatie in 2023 wel erg hoog. Rechtbank Rotterdam (ECLI:NL:RBROT:2025:1331) bestudeerde een in 2008 eenzijdig gewijzigd pensioenreglement dat de werkgever eventueel kon vrijpleiten en deed uitspraak.
Gedispenseerde pensioenregeling ondergebracht bij pensioenverzekeraar Nationale Nederlanden
Tot 1 januari 2012 was de werkgever vrijgesteld (gedispenseerd) van verplichte deelname aan bpfBouw. Vanaf 2012 wordt de pensioenregeling ondergebracht bij bpfBouw en blijven de tot die datum opgebouwde pensioen(aansprak)en achter bij Nationale Nederlanden (NN).
Indexatie bpfBouw moet worden gevolgd
Volgens het pensioenreglement van NN is de indexatie afhankelijk van het pensioenreglement van bpfBouw 1987. Als het pensioenfonds vindt dat de financiële middelen het toelaten worden de premievrije aanspraken geïndexeerd met maximaal de loontrend van het voorafgaande jaar.
Indexatie van 14,52%
BpfBouw heeft de pensioenaanspraken per 1 januari 2023 verhoogd met een indexatie van 14,52%. De werkgever heeft de NN-pensioenaanspraken per 1 januari 2023 geïndexeerd met 6,5% en heeft de ex-werknemers laten weten dat het toeslagendepot leeg is en dat zij er rekening mee moeten houden dat de NN-pensioenen in de toekomst niet meer worden verhoogd.
De werkgever vindt dat de verhogingen niet alleen afhankelijk zijn van de beslissing van het pensioenfonds maar dat hij er als werkgever ook over gaat en/of er wel voldoende financiële middelen voor deze verhogingen beschikbaar zijn.
Wat vindt de kantonrechter?
De kantonrechter is het niet met al deze extra voorwaarden eens. In het oorspronkelijke pensioenreglement was de enige voorwaarde de beslissing van het bestuur van het pensioenfonds. Een nadelige wijziging van het pensioenreglement is alleen geldig als de ex-werknemers ermee hebben ingestemd. Dat is niet het geval. Tevens zorgde de wijziging van de NN-pensioenregeling ervoor dat deze niet meer gelijkwaardig was aan het pensioenfonds. Bij een gedispenseerde pensioenregeling is dat niet toegestaan.
De conclusie is dan ook dat de werkgever de indexatieregeling moet nakomen. Geen rechtsgeldige wijziging indexatieregeling. Beroep op verjaring en op de klachtplicht slaagt niet.
Eerdere artikelen over dit onderwerp:
- Werkgever wil niet indexeren – Pensioenrecht adviseur
- ‘Dispensatie en indexatie’.
- ‘Pensioenfonds bepaalt indexaties verzekerd pensioen‘.
- Werkgever hoeft niet altijd indexatie pensioenfonds te volgen.
Voor onafhankelijk pensioenadvies weet u mij te vinden. Contact.
Bijgewerkt op 5 februari 2025.