Menu

Pensioenfonds bepaalt indexaties verzekerd pensioen

Gedispenseerde pensioenregelingen die de voorwaardelijke toeslagverlening van de verplichte bedrijfstakpensioenfondsen volgen lopen grote risico’s. Ik voorspelde dat al in het artikel ‘Gedispenseerde pensioenregeling’ in 2021. In het artikel ‘Dispensatie en indexatie’ kwam helaas mijn voorspelling uit. Het gaat echter nog verder. Er zijn ook werkgevers die zich vrijwillig bij een bedrijfstakpensioenfonds aansluiten. Als zij afspreken dat de achtergebleven verzekerde pensioenen de toekomstige indexaties van het pensioenfonds volgen is dat zeer gevaarlijk. De kantonrechter sprak zich over zo’n kwestie uit op 17 juli 2024 (ECLI:NL:RBMNE:2024:4587). Lees vooral verder.

Werkgever gaat over van verzekeraar naar pensioenfonds

Het pensioenfonds dat wordt gevolgd is het verplichte Pensioenfonds voor de Grafische Bedrijven (PGB). Hoewel verplicht? Zij begeeft zich omstreeks 2015 ook actief op de commerciële markt. Is dat toegestaan? Ja, PGB heeft net op tijd gebruik gemaakt van de ruimte die de wet bood waardoor de statutaire werkingssfeer ruimer is dan de verplichtstelling.

Ik denk dat niemand in 2015 de hoge indexaties ten gevolge van de versoepeling van de regelgeving en de gevolgen heeft kunnen overzien. Helaas zijn de gevolgen inmiddels wel te voelen.

Wat speelde er?

De werkgever brengt voor de toekomstige pensioenopbouw het pensioen bij PGB onder. Waarom? De premie was er vermoedelijk lager waardoor de eigen bijdrage van de werknemers omlaag kon. De ondernemingsraad stemde met de wijziging in. Meer over het instemmingsrecht van de ondernemingsraad is te lezen in het artikel ‘Instemmingsrecht ondernemingsraad bij pensioenwijziging‘. De reeds bij pensioenverzekeraar Nationale Nederlanden (NN) opgebouwde waarde blijft premievrij achter. Er vindt dus geen collectieve waardeoverdracht plaats.

Afgesproken wordt dat deze waarde wordt geïndexeerd conform de toekomstige besluiten van PGB. Zo’n afspraak lijkt vandaag de dag onvoorstelbaar echter in 2015 was er helemaal geen sprake van indexaties, men communiceerde en verwachtte hoogstens een maximale indexatie van 2%.

Het zou anders lopen, hoge indexaties volgden ook voor de achtergebleven pensioenen!

Pensioenfondsen gingen vanaf 2022 massaal indexeren

In 2022 ging PGB mede naar aanleiding van de versoepelde regelgeving en rentestijgingen indexeren. Net zoals vele andere pensioenfondsen. Niet voor maximaal 2% maar voor veel hogere percentages. Namelijk: 3% (januari 2022), 7% (januari 2023), 5,2% (januari 2024). Vervolgens wil de werkgever logischerwijs dat er wordt vastgehouden aan het maximum van 2%.

Hoewel is 2% wel het maximum?

De veel hogere indexaties zijn onvoorzien echter de kantonrechter stelt dat het bestuur van PGB bepaalt. In het pensioenreglement van 2015 en 2023 is opgenomen dat het bestuur altijd bevoegd is het toeslagbeleid en de daarbij gehanteerde voorwaarden aan te passen ten aanzien van slapers, deelnemers, gewezen partners en pensioengerechtigden. Tevens bevestigd in de Aanvullende Overeenkomst Pensioenregeling PGB, waarin zonder enig voorbehoud is opgenomen dat ‘ten aanzien van eventueel toekomstig toe te kennen toeslagen door het bestuur van PGB voor deelnemers, gewezen deelnemers en gepensioneerden, [gedaagde] B.V. deze toeslagverlening ook voor de oude rechten ondergebracht bij Nationale Nederlanden inkoopt.’

Tevens stelt de kantonrechter dat als de werkgever de indexatie toen voor de toekomst had willen beperken tot maximaal 2% de werkgever dat had moeten opnemen in de tussen partijen gemaakte afspraken. De werkgever moet dus over de totale pensioenaanspraken de hoge toeslagen bij Nationale Nederlanden inkopen.

Wat als PGB in de toekomst moet korten? Wat is daarover afgesproken? Pensioenfondsen kunnen immers in uiterste nood korten (dus PGB ook), verzekeraars zoals NN niet. Ik ben benieuwd.

Voor onafhankelijk pensioenadvies werknemer, werkgever of ondernemingsraad ben ik u graag van dienst. Contact.

Bijgewerkt op 30 juli 2024.