Menu

Pensioenbeleggen met vrijheid

Pensioenbeleggen met vrijheid

Wilt u advies op maat?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Als deelnemer van een flexibele premieregeling of premie-uitkeringsovereenkomst kunt u tijdens de opbouwfase van het pensioen afwijken van het standaard beleggingsbeleid binnen de pensioenregeling. Is dat een goed idee? Dat is pas achteraf te beoordelen of vooraf als u bepaalde beleggingen uit principes wilt uitsluiten (bijvoorbeeld door duurzaam beleggen). Het kan in ieder geval bij een flexibele premieregeling of een premie-uitkeringsovereenkomst. Deze premieregelingen worden voornamelijk uitgevoerd door verzekeraars en premiepensioeninstellingen. Pensioenfondsen bieden hoofdzakelijk solidaire premieregelingen aan. Bij solidaire premieregelingen heeft u de in dit artikel te bespreken keuzes niet.

Premieovereenkomst

Volgens de in juli 2023 ingevoerde Wet toekomst pensioenen zijn er alleen nog premieovereenkomsten mogelijk. Voor de toekomstige pensioenopbouw. Een premieovereenkomst houdt in dat er tussen werkgever en werknemer een premie-inleg wordt afgesproken. De premie wordt belegd en samen met de beleggingsopbrengsten bouwt de werknemer een pensioenkapitaal op waarmee op pensioendatum een pensioen wordt gekocht. Schematisch vereenvoudigd weergegeven:

Kapitaalopbouw en uitkeringsfase

Voor dit artikel ga ik door op de flexibele premieregeling. Deze kent namelijk de meeste keuzevrijheden zoals het afwijken van de standaard beleggingsstrategie.  

Neutrale lifecycle-belegging

Standaard wordt er gekozen voor een lifecycle-belegging. Bij een lifecycle-belegging wordt er op jonge leeftijd meer geïnvesteerd in zakelijke waarden zoals aandelen, grondstoffen en vastgoed. Ongeveer 15 tot 20 jaar voor het bereiken van de pensioenleeftijd nemen obligaties geleidelijk de plaats van de zakelijke waarden in. Om het opgebouwde vermogen te beschermen (geen garantie maar op basis van eerdere ervaringen). Dit is de standaard. Schematisch vereenvoudigd in beeld gebracht:

Lifecycle

Waarom zou u van de standaard afwijken?

Het kan zijn dat u vermoedt dat als u afwijkt u hogere beleggingsresultaten behaalt. Bijvoorbeeld door meer zakelijke waarden te bezitten (okergeel van kleur) en deze veel geleidelijker dan de standaard beleggingsstrategie om te zetten naar obligaties. Zie het onderstaande voorbeeld:

Lifecycle offensief

Afwijken van de standaard default!

U kunt ook voor beleggingen kiezen die beter bij uw overtuigingen passen. Meer over te lezen in het artikel ‘Duurzaam beleggen’. Dat hoeft niet ten koste te gaan van het rendement.

Wat wordt er van de pensioenuitvoerder verwacht?

De pensioenuitvoerder, in de praktijk is dat dus premiepensioeninstelling of een verzekeraar, moet u volgens de Pensioenwet (art. 52) adviseren bij uw keuze. Het is de zorgplicht van de pensioenuitvoerder. Hij biedt u immers in de opbouwfase de mogelijkheid de verantwoordelijkheid voor de beleggingen over te nemen.

Zodra u de verantwoordelijkheid heeft overgenomen adviseert de pensioenuitvoerder u als (gewezen) deelnemer over de spreiding van de beleggingen in relatie tot de duur van de periode tot pensioendatum, waarbij het beleggingsrisico kleiner wordt naarmate de pensioendatum nadert. De pensioenuitvoerder onderzoekt minimaal een keer per jaar of u binnen de eerder gestelde grenzen blijft. Meer over de verschillende pensioenhoedanigheden zoals deelnemer en gewezen deelnemer is te lezen in het artikel ‘Pensioendeelnemers, slapers en gepensioneerden’.

Bijgewerkt op 7 april 2025.