Menu

Vervroegd pensioen 60 jaar

In veel pensioenregelingen staat de minimale pensioenleeftijd op 60 jaar. Het kan overigens zijn dat deze leeftijd de komende jaren opschuift om zo de overbruggingsperiode met de AOW-leeftijd zoveel mogelijk gelijk te houden. De AOW-leeftijd stijgt immers als de gemiddelde levensverwachting toeneemt zoals beschreven in het artikel ‘Met pensioen‘. In dat artikel geef ik aan dat het verstandig is uw eigen agenda te bepalen. En zo is het maar net. Ook al stijgt de AOW-leeftijd en heeft u wellicht meerdere pensioenregelingen u kunt de pensioeningang afstemmen op uw persoonlijke wensen en mogelijkheden. Dus ook als u al met 60 jaar met vervroegd pensioen wilt. Of 62 enzovoort.

In het artikel ‘Wanneer met pensioen‘ heb ik een voorbeeld opgenomen waarin met data wordt geschoven met als doel een optimaal pensioenresultaat te bereiken.

Overbruggingsperiode tot AOW-leeftijd neemt toe

Als u ondanks de oplopende AOW-leeftijd toch met 60 jaar met pensioen wilt, is dat geen probleem als u er voldoende spaargeld is om het tijdelijke gemis aan AOW op te vangen.

Toenemende overbruggingsperiode:

Overbruggingsperiode neemt toe

Daarnaast is het verstandig de onvoorzienbare kosten niet te onderschatten. Daar bedoel ik mee dat als tegenvallers zich voordoen na afloop van uw werkzame periode deze tegenvallers misschien minder makkelijk zijn op te vangen dan voorheen. Aan de andere kant kunt u ook besluiten weer gedeeltelijk te gaan werken. Meer daarover is te lezen in het artikel ‘Doorwerken na pensioen‘.

Daarnaast speelt ook nog dat de fiscus regels stelt aan een vervroegde pensionering.

Eerst een pensioenplan, pas daarna met vervroegd pensioen 60 jaar

Eenmaal gestopt is het niet eenvoudig een beslissing terug te draaien. Of misschien heeft u de tijd al anders (onbetaald) ingevuld met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Daarom is het voordat u een beslissing neemt zeer belangrijk alle opties, combinaties enzovoort goed tegen het licht te (laten) houden.

Ik kan u daarbij van dienst zijn. Wenst u pensioenadvies dan hoor ik graag van u. U kunt mij benaderen door op contact te klikken.

Bijgewerkt op 11 januari 2024.