Menu

Met pensioen

Bepaal zelf uw agenda!

De gemiddelde levensverwachting gaat omhoog. De AOW-leeftijd is aan deze levensverwachting gekoppeld waardoor de AOW-ingangsdatum ook omhoog gaat. Vanaf 2028. ‘Ik ga met pensioen’, lijkt daardoor verder weg of bepaalt u zelf uw agenda? Kunt u toch eerder stoppen met werken eventueel met hulp van een regeling vervroegd uittreden (RVU) of uw eigen spaargeld? U heeft genoeg keuzes. 

Stijging levensverwachting

Op 9 november 2022 is bekend gemaakt dat de levensverwachting met 4,5 maand stijgt. De verwachting is bekend gemaakt door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Omdat de toename van de levensverwachting voor tweederde meetelt in een stijging van de AOW-leeftijd gaat de AOW-leeftijd in 2028 naar 67 jaar en drie maanden. Voor de jaren 2024 tot en met 2027 blijft de AOW-leeftijd op 67 jaar staan.

Met pensioen

Schematisch nemen de leeftijden dat u een AOW en/of pensioen ontvangt als volgt toe:

AOW-leeftijd

Eerder, later, hoger, minder, een bedrag ineens, partnerpensioen uitruilen voor een ouderdomspensioen combinaties enz. Bijna te veel om op te schrijven en zeker te veel om aan de pensioenwegwijzer te bevestigen. Om te voorkomen dat de wegwijzer met nog meer keuzes omvalt heb ik de extra keuzes opgeschreven in het artikel ‘keuzes rond pensioendatum‘. 

Pensioenwijzer eerder met pensioen

De verhoging van de AOW-leeftijd hoeft niet uw hele agenda in de war te gooien. De gevolgen zijn namelijk te overzien.

Ondanks dat de AOW-leeftijd stijgt, kunt u nog steeds met vervroegd pensioen!

Gevolgen te overzien

In dit artikel wil ik u erop attenderen dat ondanks de stijging van de AOW-leeftijd de door u gewenste pensioendatum nog steeds niet uit zicht is. De verhoging van de AOW-leeftijd kost u ongeveer netto € 3.000 en lijkt te overzien. Hoewel, daar blijft het niet bij. De leeftijd kan immers nog verder stijgen en de AOW-premie van 17,9% op jaarbasis moet langer worden betaald. Dat houdt de meeste mensen niet tegen zelf te bepalen wanneer met pensioen te gaan.

Tijdig een planning maken

Als u op tijd nadenkt over uw realistische wensen valt er nog van alles bij te sturen en blijven er vele mogelijkheden open. Als u er niet over nadenkt kan het nog steeds goed gaan want misschien bent u wel in de gelegenheid een klein gemis aan maandinkomen op te vangen of blijkt u ongemerkt meer dan genoeg te hebben. Ongemerkt? Waarschijnlijk zit het dan in uw DNA om spaarzaam door het leven te gaan of in ieder geval niet meer uit te geven dan u heeft. Ook goed, er zijn immers meerdere wegen om het gewenste pensioenresultaat te halen. 

Wilt u alle pensioenkeuzes aanpassen op uw wensen? Ik voorzie u graag van een pensioenadvies op maat.

Bijgewerkt op 11 november 2022.