Prudent beleggen
Bij het klachtenloket van Kifid worden steeds meer klachten behandeld van pensioengerechtigden die menen dat de pensioenuitvoerder niet prudent heeft belegd. De pensioenuitvoerder zou zijn zorgplicht hebben geschonden. De uitspraak van Kifid is steeds weer in het voordeel van de pensioenuitvoerder. Waarom zoveel discussie? Lees gerust verder, ik behandel niet deze ene zaak (Uitspraak Geschillencommissie Kifid nr. 2024-0859) maar meer in het algemeen wat er speelt.
Vanaf 2028 iedereen een premieovereenkomst
Het wel of niet prudent beleggen is transparanter als er sprake is van een premieovereenkomst. Bij een premieovereenkomst worden de premies belegd om vervolgens op pensioendatum het opgebouwde pensioenkapitaal om te zetten in pensioen.
Er zijn nu al veel deelnemers met een premieovereenkomst. En vanaf 2028 vindt de toekomstige opbouw voor iedereen uitsluitend plaats op basis van een premieovereenkomst. Dat kan meer discussies opleveren.
Prudent beleggen
Dat beleggen moet prudent gebeuren. Waar staat prudent voor? Dat er in het belang van de deelnemer wordt belegd. Een pensioenuitvoerder gaat voor mooie rendementen echter een hoog rendement zonder risico is niet mogelijk. De pensioenuitvoerder moet een balans vinden. Tussen risico en rendement.
Die balans hebben ze gevonden. Naarmate de leeftijd vordert, wordt er steeds veiliger belegd (een zogenoemde lifecycle-belegging). Vaak in obligaties. Het voordeel van deze beleggingsvorm is dat als de rente daalt de obligaties stijgen en andersom.
Meer op pensioen afgestemd: als de obligaties dalen wordt de prijs van pensioen ook lager waardoor de pensioengerechtigde op pensioendatum toch ongeveer hetzelfde pensioen kan kopen. Dat zou anders zijn geweest als de pensioenuitvoerder niet zou zijn overgegaan naar obligaties maar vol in de aandelen was blijven zitten. Hij koopt met obligaties dus zekerheid.
Schematisch weergegeven:
Gedurende de opbouwperiode (blauw) is er sprake van een leeftijdsgerelateerd beleggingsbeleid (lifecycle). Vanaf de uitkeringsperiode (groen) niet meer als het pensioen wordt vastgesteld. Echter bij een variabel pensioen blijven de beleggingen leeftijdsgerelateerd.
Best of both worlds
Tja nu zijn er pensioengerechtigden die selectief willen winkelen. Zij willen én een lage aankoopprijs voor het pensioen én een hoog pensioenkapitaal. Dat is mooi als de pensioenuitvoerder de toekomst kan voorspellen of als hij afwijkt van het prudente beleggingsbeleid. Ongeoorloofd en dat zou bij een zogenoemde ‘perfecte storm’ echte problemen opleveren.
En nu maar kijken hoe deze discussie voortduurt omdat vanaf uiterlijk 2028 alle pensioenen voor risico van de deelnemer wordt belegd.
Betere communicatie? Daar kan ik bij helpen. Wilt u een onafhankelijk pensioenadvies neem dan contact op. Andere pensioencontroles die u uit kunt (laten) voeren zijn te lezen in het artikel Pensioencheck.
Bijgewerkt op 1 november 2024.