Menu

Pensioenbedrag ineens

Vanaf 1 januari 2023 krijgt de pensioengerechtigde er een keuze bij. Hij kan kiezen een gedeelte van het pensioenbedrag ineens (waardoor de periodieke uitkering lager wordt) te ontvangen. Naast alle andere keuzes zoals wel of niet uitruilen van het ouderdoms-/ nabestaandenpensioen, een vervroegd pensioen of kiezen voor de hoog-laagvariant.

Meer informatie over alle keuzes die u kunt maken klik hier.

Het tijdstip van het bedrag ineens is ook van belang

Als hij een pensioenbedrag ineens wil ontvangen krijgt hij ook de keuze ‘wanneer’ hij het bedrag wil ontvangen. Waarom het tijdstip belangrijk is wordt in dit artikel behandeld.

Hoog-laagvariant of een bedrag ineens

Een hoog-laagvariant in combinatie met een bedrag ineens is niet toegestaan. Een aspirant pensioengerechtigde moet kiezen. Allebei mag niet, er moet immers wel genoeg pensioen voor de resterende oude dag overblijven. Dus een hoger pensioen in de verhouding van 100:75 en/of een AOW-overbrugging gaat niet samen met een pensioenbedrag van maximaal 10% ineens. Een AOW-overbrugging overbrugt in de praktijk bij een vervroeging van het pensioen het gemis aan AOW-uitkering tot AOW-leeftijd. 

Verschil in belastingdruk

In de meeste gevallen zal de éénmalige uitkering in het jaar vallen waarin de AOW-gerechtigde leeftijd wordt bereikt (58% van de gevallen). Dat kan tot problemen leiden. Als de AOW-leeftijd in december wordt bereikt is het belastingpercentage in de 1e schijf 35,85%. Dit in tegenstelling tot de maand januari van enig jaar. Dan is het percentage 19,45%. De verschillen zijn terug te zien op de website van de belastingdienst. Deze bereikt u door hier te klikken.

Pensioenoplossing

De oplossing is door de minister Koolmees aangedragen in de tweede nota van wijziging inzake het wetsvoorstel ‘Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’. Deze laatste twee onderwerpen, RVU en verlofsparen, vindt u door hier te klikken.

De minister stelt voor dat de deelnemer voorafgaand aan zijn of haar gewenste pensioeningangsdatum één keuzemoment krijgt:

  • voor een extra eenmalige uitkering naast het periodieke pensioen op de pensioeningangsdatum; of
  • in de maand februari in het jaar volgend op het jaar waarin de AOW-leeftijd is bereikt komt het éénmalige bedrag tot uitkering (de periodieke uitkeringen lopen reeds).

Het is of het één of het ander.

De maand februari is gekozen omdat januari een hele drukke maand bij pensioenuitvoerders schijnt te zijn.

Het gevaar van keuzestress blijft aanwezig. Gelukkig kan Pensioenlogica deze stress voor u wegnemen.

Bijgewerkt op 14 januari 2021.