Menu

Ook prepensioen UWV-werknemer leidt tot WW korting

Ook prepensioen UWV-werknemer leidt tot WW korting

Wilt u advies op maat?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Soms denk ik: “Waarom komt deze zaak voor de rechter, het is toch duidelijk?” Schijnbaar niet voor iedereen. Ik schrijf er vaak over, een WW-uitkering kort een lopend pensioen en/of een prepensioen. Er zijn drie uitzonderingen die in het onderstaande schema worden weergegeven. In deze zaak komt de ex-werknemer van het UWV voor geen één van deze uitzonderingen in aanmerking. Hoe de uitspraak (ECLI:NL:RBDHA:2024:21235) tot stand kwam beschrijf ik in het onderstaande artikel.

Uitzonderingen die een korting voorkomen

  • Eerder verlies aan arbeidsuren uit dezelfde (resterende) dienstbetrekking is al ingeruild voor een deeltijdpensioen.
  • Pensioen is eerder ingegaan dan baan waaruit WW volgt.
  • WW en pensioen al in aanmerking genomen.

Meer over te lezen in het artikel ‘Pensioen en WW‘.

Feiten

De werknemer was sinds 1 januari 2002 werkzaam bij het UWV. Daarvoor bij de rechtsvoorganger van het UWV, het GAK. Vanaf 1 februari 2023 komt er een prepensioen tot uitkering. Het dienstverband met het UWV is per 1 juni 2023 beëindigd. Dat de vaststellingsovereenkomst is getekend voor ingang prepensioen maakt niet uit.

Uitstel prepensioen mogelijk?

Een prepensioen is enkel uit te stellen als er wordt doorgewerkt. Die intentie heeft de ex-werknemer wel (anders ontvangt hij geen WW-uitkering) echter dat voorkomt de ingang van het prepensioen niet. Meer over deze pensioenvorm is te lezen in het artikel ‘prepensioen‘.

Onrechtvaardig?

De ex-werknemer stelt dat het onrechtvaardig is dat als gevolg van het verlies van zijn baan zijn prepensioen wordt gekort op zijn WW-uitkering, terwijl als hij zijn baan had gehouden hij het volledige prepensioen bovenop zijn AOW-uitkering zou hebben ontvangen.

De rechtbank volgt de ex-werknemer hier niet in. Het Algemeen inkomensbesluit socialezekerheidswetten (AIB) kent geen hardheidsclausule en geeft de rechter geen ruimte om van het AIB af te wijken.

Het is ook niet onredelijk om de uitkering met € 275 per maand te verlagen. Er is niet gebleken dat de ex-werknemer hierdoor financieel in de problemen komt.

Wilt u een onafhankelijk pensioenadvies over wel of geen terechte WW-korting of een ander pensioenvraagstuk? U weet mij te bereiken via contact.

Bijgewerkt op 4 januari 2025.