Menu

Wereldreis kort AOW

Wilt u advies op maat?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Om voor een volledige AOW-uitkering in aanmerking te komen moet u in Nederland wonen. Gedurende een periode van 50 jaar voorafgaand aan het bereiken van de AOW-leeftijd. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) kort de AOW-uitkering met 2% voor ieder jaar dat u niet verzekerd bent. Zo ook bij een wereldreiziger die tijdens zijn reis wel in Nederland ingeschreven bleef en regelmatig huiswaarts keerde. Is dat voldoende voor een volledige AOW-uitkering? De SVB vindt van niet.  

Soms blijft de volledige AOW-uitkering behouden

SVB past geen korting op de AOW-uitkering toe als u (geen limitatieve opsomming en onder voorwaarden):

  • op een zeilboot verblijft en Nederland als thuishaven hebt;
  • zich vrijwillig verzekert voor de AOW; of
  • in het buitenland woont maar wel in Nederland werkt.

Wat is dat toch met die scheepseigenaren?

Greenpeace probeerde onder de verplichtstelling van het Bedrijfstakpensioenfonds voor de Koopvaardij uit te komen door hun schepen als pleziervaartuigen aan te merken. Meer daarover is te lezen in het artikel over de ‘Totstandkoming pensioenregeling‘.

En in deze zaak (ECLI:NL:RBAMS:2024:5936) stelt de wereldreiziger van de zeilboot dat hij tijdens zijn wereldreis ook in Nederland woonde en daarom recht heeft op een volledige AOW-uitkering.

Kantonrechter geeft SVB gelijk

Eiser heeft volgens SVB geen duurzame band meer met Nederland. Hij heeft in Nederland geen bezittingen, zelfstandige woonruimte waarop hij kan terugvallen en geen inkomen (uit werk en/of uitkering). Hij komt alleen naar Nederland voor familie- en vriendenbezoek of voor medisch onderzoek.

De kantonrechter is het met SVB eens omdat:

  • Voor de AOW ziet de term ‘wonen’ op een feitelijke toestand. Waar iemand woont wordt per geval beoordeeld aan de hand van de individuele omstandigheden van betrokkene. Wat blijkt is dat eiser geen aanwijsbare thuisbasis in Nederland had. Voor het hebben van een duurzame band met Nederland is het duurzaam kunnen beschikken over een woning van groot belang. Eiser heeft niet kunnen aantonen dat hij langdurig in een woning verbleef waar hij stond ingeschreven.
  • Het land waar het schip de nauwste band mee heeft, geldt als ‘thuishaven’. In deze zaak is Nederland niet de thuishaven. Na vertrek is Nederland namelijk nooit meer met de zeilboot bezocht en anders dan eiser betoogt, zijn de formele thuishaven en de vlag waaronder het schip vaart niet doorslaggevend.
  • Eiser blijkt ook nog andere boten in de tussentijd te hebben gehad. Ook die boten hadden Nederland niet als hun thuishaven.

Voor pensioenadvies en hoe u eventueel de AOW-opbouw wel op peil kunt houden ben ik u als onafhankelijk pensioenadviseur graag van dienst. Contact.

Bijgewerkt op 24 februari 2025.