Pensioenstijging of een verlaging?
Wat is belangrijker: het voorkomen van een verlaging van de pensioenen (korten) of een verhoging (indexatie/toeslag). Voor pensioenverzekeraar ASR is de keuze duidelijk, de deelnemers willen beide. In een zaak (ECLI:NL:RBMNE:2024:5805) die de kantonrechter moest beoordelen speelde van alles.
Pensioenfonds wordt gered van een faillissement
Een bedrijf gaat failliet. De pensioenen zijn ondergebracht bij een pensioenfonds waar het ook slecht mee gaat. Sterker nog, het ging zo slecht met het pensioenfonds dat een faillissement loerde. Dat zou een fikse korting van de pensioenen hebben opgeleverd. Tevens stond het depot bedoeld om de indexaties mee te financieren diep onder water.
Ingrijpen is een goede actie geweest!
Om pensioenverlagingen te voorkomen, heeft De Nederlandse Bank (DNB) pensioenverzekeraar ASR verzocht het pensioenfonds over te nemen. ASR heeft dit in 2006 gedaan en de solvabiliteit versterkt met een storting van € 154 miljoen. Voor de goede orde; de overname en de storting zijn alleen bedoeld om een korting te voorkomen.
Vervolgens vindt er in 2016 een juridische fusie plaats, waarbij ASR als rechtspersoon in de plaats van het pensioenfonds is getreden. Dit had voor eisers tot gevolg dat ASR hun pensioenregeling ging uitvoeren.
Indexaties blijven uit sinds 2011
Sinds 2011 worden de pensioenen niet meer geïndexeerd. De deelnemers zijn daarover geïnformeerd. Het uitblijven van indexaties heeft te maken met de slechte financiële situatie, lage rentestand en de stijgende levensduur (een zogenoemde ‘Perfect storm’).
De eisers zijn het daar niet mee eens. Desnoods betaalt ASR de indexatie uit de mooie winsten die zij maken, zo stellen de eisers. Tevens willen ze dat ASR zich bij hen financieel verantwoord.
Kantonrechter geeft pensioenverzekeraar gelijk
De eisers krijgen geen gelijk omdat:
- het een voorwaardelijke toeslag betreft die afhankelijk is van de beschikbare middelen. De beschikbare middelen zijn niet aanwezig en ASR is niet verplicht om vanuit haar eigen vermogen geld bij te storten om zo een toeslag/indexatie mogelijk te maken;
- niet is gebleken dat ASR sinds 2011 besluiten heeft genomen die de kansen op indexatie heeft verslechterd;
- het recht op toeslag na overgang pensioenuitvoerder niet onvoorwaardelijk is geworden;
- ASR geen verantwoording aan de eisers hoeft af te leggen. Verantwoording hoeft ASR enkel aan de werkgever te doen, echter die is failliet. Zij doen het nu aan de accountant; en
- ASR heeft onderbouwd dat de gekozen winstdelingsregeling gunstiger voor de deelnemers is dan andere mogelijke winstdelingsregelingen. Met de gekozen winstdelingsregeling kunnen de pensioenen weliswaar niet binnen afzienbare tijd worden geïndexeerd, maar misschien wel weer over 15-20 jaar.
Er blijft dus een indexatieperspectief aanwezig voor zij die nog lang voor zich hebben!
Wilt u meer weten of een onafhankelijk pensioenadvies op maat laten verzorgen? Ik ben u graag van dienst. Contact.
Bijgewerkt op 24 oktober 2024.