Menu

Zelf pensioen opbouwen als ondernemer

Het komt regelmatig voor dat de zelfstandig ondernemer of directeur grootaandeelhouder zijn eigen pensioen vergeet. Het bedrijf is immers zijn of haar pensioen. Of er wordt voor een kant en klare productoplossing gekozen. Bij een verzekeraar of bank of vermogensbeheerder. De namen van de uniforme producten doen vermoeden dat er veel keuze is, in werkelijkheid zijn de verschillen klein alleen het variété aan zelf gekozen benamingen is groot. De producten kunnen aansluiten op uw wensen. Of niet.

Pensioenplan voor de ondernemer

Na het opstellen van een pensioenplan blijkt een alternatieve oplossing misschien wel veel beter aan te sluiten op de wensen. Het aanpassen van een eerder afgesloten product kan veel effectiever zijn dan een nieuw product. Misschien heeft u wel helemaal geen product nodig maar zijn er andere wegen.

Mogelijkheden voor de ondernemer

In Nederland bestaat de pensioenopbouw uit meerdere pijlers: AOW, pensioen via de werkgever, of zelf pensioen opbouwen. Zelf pensioen opbouwen kan op verschillende manieren:
  1. Aflossen van de hypotheek;
  2. Beleggingspand(en) aankopen;
  3. Sparen en/of beleggen in privé (meer over te lezen in het artikel Pensioenopbouw Box 3 belast);
  4. Sparen en/of beleggen in de B.V. (Box 2) en vanaf pensioengerechtigde leeftijd dividend uitkeren;
  5. Een pensioenregeling bij een pensioenverzekeraar; en/of
  6. Lijfrentevoorziening.

Combinaties zorgen voor het gewenste maatwerk

Er zijn nog meer mogelijkheden en combinaties zorgen regelmatig voor de gewenste optimalisatie. Tevens kan de beschikbaarheid van kapitaal belangrijker zijn dan de al dan niet tijdelijke fiscale voordelen. Het gaat erom dat het plan aansluit op de persoonlijke financiële situatie en wensen. Over een verantwoorde inleg is een artikel gewijd met de titel: Pensioenoplossing ZZP-ers. Dit artikel is ook interessant voor zelfstandigen met personeel en directeur grootaandeelhouders. Dirk-Jan Plate van Pensioenlogica kan samen met u uw pensioenplan opstellen en geeft u een kwalitatief hoog en betaalbaar advies. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken? Neem contact op!

Contact opnemen