Pensioenaanpassing: hoe eerder, hoe beter
Op dit moment (2024) blijkt dat het noodzakelijke wijzigingstraject van het pensioen naar aanleiding van het nieuwe pensioenstelsel door werkgevers en hun adviseurs wordt uitgesteld. Veel bedrijven met een verzekerd pensioen zijn nog niet bezig met de pensioentransitie. Onverstandig, want daardoor blijft er minder tijd voor het arbeidsvoorwaardelijke traject over. Tevens zal de pensioenwijziging soepeler verlopen als de werknemers/ondernemingsraad/personeelsvertegenwoordiging zich niet voelen opgejaagd. Daarnaast bent u als vroege vogel beter af. Hoe? Lees gerust verder. Ik zal alle argumenten om niets te doen weerleggen en u de voordelen van handelen laten zien.
Met deze snellinks kunt u sneller het door u gewenste onderdeel bereiken:
- Waar wacht u op?
- Verkeerde inschattingen;
- Pensioenlogica werkt anders;
- Begin gewoon;
- Pensioenregeling bij een pensioenfonds;
- Pensioen ondergebracht bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling; en
- Vroege vogel voordelen.
Waar wacht u op?
Wacht u op aanpassingen van de reeds ingevoerde nieuwe pensioenwetgeving (Wet toekomst pensioenen)? Dat is niet nodig en de wetgeving zal voor verzekerde regelingen niet op belangrijke punten worden aangepast.
Wachten op de pensioenuitvoerder? Niet verstandig. De pensioenuitvoerder gaat niet over deze arbeidsvoorwaardelijke wijziging. Zij voeren slechts uit wat u en de werknemers overeenkomen.
Wachten op de pensioenuitvoerder is onverstandig. Zij gaan niet over de wijziging.
Ik zie in de markt adviseurs wachten en leunen op de pensioenuitvoerders. Ze gebruiken zelfs de door deze pensioenuitvoerders beschikbaar gestelde rekentools waar alleen de producten van deze aanbieders in verwerkt zijn. Het gebruik van subjectieve rekentools en wachten op initiatieven vanuit de pensioenuitvoerder is verre van objectief. Werkgevers en adviseurs zouden dit niet moeten willen. Een pensioenadviseur is namelijk geen verlengstuk van een verzekeraar en premiepensioeninstelling.
Verkeerde inschattingen:
- ‘U kunt beter wachten, want er verandert nog van alles. Zie de politieke discussie die nog steeds speelt’. Pensioenlogica: Wijzigingen vinden altijd plaats, echter de te verwachten aanpassingen zijn gering. Tevens staan die los van de verzekerde pensioenregelingen en zij rechtvaardigen dus geen uitstel van het wijzigingstraject; of
- ‘Door langer te wachten halen andere de kinderziekten uit het nieuwe pensioenstelsel’. Pensioenlogica: De wet inclusief voortraject zijn al minstens vijf jaar bekend, de kinderziekten die eventueel in de praktijk aan het licht komen kunnen prima worden opgelost als u op tijd begint.
Pensioenlogica werkt anders
Als onafhankelijk pensioenspecialist:
- werk ik met onafhankelijke rekensoftware;
- heb ik in 2019 een extra informatieve website gelanceerd waarin alle ontwikkelingen met betrekking tot de pensioentransitie worden bijgehouden (www.pensioentransitieplan.nl); en belangrijker
- werkt de combinatie tussen mijn schrijfwerk voor vele partijen (zoals de Stichting van de Arbeid, Geldgids, HR-kiosk) en de praktijk voor u tijdbesparend en leidt zij tot betere resultaten.
Uitstel? Waarom niet gewoon beginnen?
Begin gewoon
Vanaf 2019 kon er bij aanvang van nieuwe pensioenregelingen al worden geanticipeerd op de vernieuwing van het pensioenstelsel. Als er toentertijd daadwerkelijk is voorgesorteerd op de toekomstige pensioenveranderingen scheelt dat nu in het aantal wijzigingen, kosten en tijdsdruk.
Paradoxaal leert de praktijk dat hoe meer tijd beschikbaar, hoe minder tijd er vaak voor het wijzigingstraject benodigd is!
Er bestaan verschillen in uiterste data tussen pensioenfondsen, verzekeraars en premiepensioeninstellingen. Ik ga dat toelichten. Het kan overigens zijn dat de onderstaande data weer met een jaar worden uitgesteld. Laat u dat niet van uw focus afbrengen, u gaat voor de beste oplossing, voor draagvlak onder de werknemers, lagere kosten en andere voordelen die u als vroege vogel geniet.
Pensioenregeling bij een pensioenfonds
De sociale partners moeten de transitieplannen van alle pensioenregelingen ondergebracht bij pensioenfondsen eind 2024 gereed hebben. Als adviseur van ondernemingsraden ben ik betrokken bij een ondernemingspensioenfonds, gedispenseerde pensioenregelingen en/of bij werkgevers die vrijwillig meedoen met een verplichtgesteld pensioenfonds. Daar geen uitstel mogelijk. En waarom zouden ze?
Pensioen ondergebracht bij een verzekeraar of premiepensioeninstelling
Bij werkgevers met een verzekerde regeling of het pensioen ondergebracht bij een premiepensioeninstelling is er minder druk. Dat weerhoudt mij er niet van de pensioentransitie ook bij deze pensioenregelingen op te pakken. Uitstellen heeft geen zin. Alles is bekend en eventuele uitwerkproblemen waar we tijdens het transitieproces tegenaan lopen zijn gedurende die periode gewoon op te lossen.
‘En als onze regering de wetgeving op detailniveau wil wijzigen?’ Prima, dan zullen we het wijzigingsplan daarop aanpassen. De verwachting is echter dat eventuele wijzigingen zeker voor verzekerde of bij premiepensioeninstelling ondergebrachte regelingen geen tot weinig effect zullen hebben.
Onder druk wordt alles vloeibaar maar of dat ook tot betere resultaten leidt betwijfel ik.
Wilt u graag aansluiten in een rij van werkgevers die samen met hun adviseur te lang hebben gewacht? Dit levert onnodige pensioenstress op. Niet alleen voor u maar ook voor uw werknemers die zich onder druk gesteld voelen en wellicht minder snel akkoord gaan. Mogelijk vertrouwen ze het proces niet, waarom ineens zo’n haast? Klopt het wel? Zonde, zeker als u ze inhoudelijk een goed aanbod doet.
Vroege vogel voordelen
Sinds 2019 zijn de contouren van het nieuwe pensioenstelsel duidelijk. Details moesten nog worden ingevuld echter dat was en is geen excuses om bij het aflopen van de uitvoeringsovereenkomst met de pensioenuitvoerder niet met de pensioentransitie aan de slag te gaan. Vele redenen om er wel mee aan de slag te gaan zijn:
- Bij het aangaan van een geheel nieuwe regeling kon of beter, moest er al rekening worden gehouden met een gelijke (vlakke) premie. Ik heb nieuwe regelingen gezien die na 2019 tot stand zijn gekomen op basis van een stijgende staffel. Waarom? Het was toen al bekend dat pensioenregelingen met een stijgende staffel beperkt houdbaar zijn. Daardoor wordt de werkgever nu op extra kosten gejaagd. Ik kan helpen deze kosten zo laag mogelijk te houden.
- Als er eerder bij bestaande premieregelingen of verzekerde middelloonregelingen rekening wordt gehouden met het nieuwe pensioenstelsel hoeven de nieuwe werknemers niet te worden gecompenseerd. Dat scheelt u in de portemonnee.
- Een premieovereenkomst met een stijgende staffel ondergebracht bij een pensioenfonds komt door te laat handelen niet in aanmerking voor het overgangsrecht. Het Pensioenfonds voor de Nederlandse Groothandel (SPNG) heeft door wel proactief te handelen geen compensatieperikelen. De bestaande werknemers houden de premiestaffel die op tijd is aangegaan en de nieuwe werknemers krijgen een gelijke premie. Normaal gesproken kan een pensioenfonds een middelloonregeling niet wijzigen naar een leeftijdsafhankelijke premie. SPNG handelde echter op tijd en spaarde daardoor compensatiekosten uit. Meer over te lezen in het artikel ‘Keuze wel of niet invaren‘.
- Er zijn staffels die boven het vanaf 2019 maximale percentage komen. Als deze worden aangepast is de werkgever voor nieuwe werknemers minder premie kwijt en de bestaande werknemers kunnen in loon worden gecompenseerd. Ook hier geldt: hoe eerder, hoe minder kosten de werkgever heeft. Meer over te lezen in het artikel: Verlaging progressieve pensioenpremies – Pensioenrecht adviseur (pensioenlogica.nl);
- Vrijwillige deelname aan een pensioenfonds. Door te wachten maakt een werkgever zich afhankelijk van de sociale partners en de uitkomst van het transitieplan. Zo houdt hij minder tijd over om te bestuderen wat voor zijn werknemers het beste is.
- Als er meerdere pensioenregelingen lopen is het nu de tijd om deze te harmoniseren. Dat is het doel, tijd is één van de beste middelen om dat doel te behalen.
- Het partnerpensioen kan alvast worden aangepast aan de nieuwe wetgeving (als deze na aanpassing nog steeds binnen de oude fiscale grenzen blijft). Dat is verstandig want hoe meer nieuwe werknemers nog in de oude regeling worden opgenomen hoe minder geruisloos de transitie van het nabestaandenpensioen zal verlopen. Het ouderdomspensioen kan later worden aangepast of er wordt voor een eerbiedigende werking gekozen. Het bestaande pensioen wordt op deze manier gefaseerd aangepast aan de Wet toekomst pensioenen (WTP). V&A 23-010 Bestaande pensioenregeling gefaseerd aanpassen aan WTP | Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (belastingdienst.nl)
- Als er sprake is van een gedispenseerde pensioenregeling is het belangrijk de wijzigingen van de bedrijfstakpensioenregeling, waaraan de gedispenseerde regeling gelijkwaardig dient te zijn, te volgen. Ook dat levert tijdwinst op. Meer tijd voor communicatie naar de werknemers wat het draagvlak en de kans vergroot dat de pensioendispensatie kan blijven bestaan.
Als vroege vogel en onafhankelijk pensioenadviseur ben ik u graag van dienst. Contact.
Bijgewerkt op 12 september 2024.
.